Dbanie o odpowiednią wentylację i klimatyzację w restauracjach jest kluczowe. I są co najmniej dwa główne powody, żeby o tym pamiętać. Pierwszym jest kuchnia i samopoczucie pracowników. W miejscu przygotowywania potraw zazwyczaj panuje duża wilgotność, a także wysokie temperatury. Drugim są goście, których obecność wymaga zapewnienia nie tylko odpowiedniej temperatury, ale też powietrza pozbawionego nieprzyjemnych zapachów. Dbanie o klimatyzację komfortu obu grup jest konieczne – w przeciwnym razie można zetknąć się z negatywnym odbiorem miejsca nawet wtedy, kiedy serwuje ono najlepsze dania w mieście.

Powietrze w restauracji, a pracownicy

Pracownicy restauracji muszą mieć zapewniony komfort przede wszystkim we wspomnianej już kuchni, a także innych pomieszczeniach lokalu, w których pracują. W końcu często od ich samopoczucia zależy jakość wydawanych potraw, a także poziom obsługi. Tymczasem często w kuchennych restauracjach można spotkać się ze zbyt wysokimi temperaturami powietrza współistniejącymi ze zwiększoną (ponad poczucie komfortu człowieka) wilgotnością. Ponadto, w samym powietrzu (w każdym miejscu) znajdują się również mikroorganizmy, kurz, czy też pyłki, które mogą przyczyniać się do gorszego samopoczucia. Wobec tego, w restauracyjnej kuchni należy zadbać o to, by trwała w niej stała wymiana powietrza na nowe, o właściwych parametrach. W tym celu należy wykorzystać rozwiązania klimatyzacyjne zaopatrzone w dodatkowe filtry, które oczyszczają powietrze i sprawiają, że do wewnątrz pomieszczenia nie przedostają się niepożądane mikroorganizmy. Przykładem klimatyzacji dla firm z branży HoReCa, która posiada stosowne filtry, są urządzenia firmy Rotenso, czy też Daikin.

Klimatyzacja w restauracji przyjazna gościom

Goście restauracji także poczują się lepiej, kiedy właściciel obiekty zadba o odpowiednie parametry powietrza wewnątrz sali. W tym przypadku również trzeba uwzględnić nie tylko temperaturę powietrza, ale też jego wilgotność, szybkość i zapach. Dobrze, by latem temperatura powietrza nie różniła się znacząco od tej, która jest na zewnątrz – kilka stopni różnicy (ok. 6) wystarczy, by poczuć się przyjemniej, niż w pełnym słońcu, a jednocześnie nie czuć się źle z powodu zbyt dużej różnicy temperatur. W sali, w której znajdują się goście restauracji, dobrze jest również zadbać o to, by zapachy z kuchni, a także te z sali, nie były zbyt intensywne i nie przeszkadzały w cieszeniu się czasem spędzonym w restauracji. W tym przypadku również dobrym rozwiązaniem będą urządzenia klimatyzacji komfortu takich firm, jak Daikin i Rotenso.

Jak połączyć potrzeby obu grup przy klimatyzowaniu restauracji?

Choć potrzeby związane z parametrami powietrza są wspólne dla obu grup, często trudne będzie stworzenie ich za pomocą tych samych ustawień w urządzeniach klimatyzacyjnych. Stąd właściwie nie ma możliwości, by w takim lokalu wystarczającym było pojedyncze urządzenie z jedną jednostką wewnętrzną. Tym bardziej, że łączna kubatura, nawet niewielkiej kuchni i równie małej sali nie umożliwiłyby odpowiedniego rozkładu powietrza o parametrach, które mogłyby być dla wszystkich kompromisowymi. Dlatego też znakomitym rozwiązaniem w przypadku klimatyzacji restauracji i innych firm gastronomicznych, są urządzenia typu multi-split. Takie w swojej ofercie ma Daikin (Daikin multi-split), a także Rotenso (Rotenso multi-split). Co przemawia za tym rozwiązaniem? Przede wszystkim to, że pozwala ono na podłączenie kilku jednostek wewnętrznych do jednej jednostki zewnętrznej. Tym samym klimatyzacja na elewacji nie zajmuje wiele miejsca. Natomiast urządzenia wewnętrzne klimatyzacji typu multi-split będą utrzymywały parametry powietrza odpowiednie dla obu pomieszczeń. Wszystko dzięki temu, że można je niezależnie konfigurować ich działanie.