Klimatyzacja do gastronomii powinna zapewniać nie tylko optymalną temperaturę, ale i jakość powietrza. Najczęściej wybierane są jednostki kasetonowe lub typu multi-split. Pierwsze są szczególnie opłacalne w przypadku rozważenia ich montażu już na etapie projektowania budynku. W przeciwnym razie ich założenie wymaga gruntownego remontu, co wiąże się z większym kosztem. Klimatyzację do restauracji multi-split można zamontować w dowolnym momencie, jest to mniej pracochłonne i przy tym – mniej kosztowne. Możemy więc stwierdzić, że najlepszym rozwiązaniem jest to, które jest prostsze do osiągnięcia na dany moment – jeśli dopiero co powstaje budynek lokalu, warto rozważyć klimatyzator kasetonowy.

Co powinna zapewniać klimatyzacja do gastronomii?

Klimatyzacja do gastronomii powinna regulować temperaturę i jakość powietrza na najwyższym poziomie. Dlatego musi nie tylko je schładzać, ale też ogrzewać, co przydaje się w zależności od pory roku. Klimatyzacja do gastronomii powinna także być wyposażona w filtry, które redukują bakterie, grzyby, drobnoustroje i kurz oraz niwelują przykre zapachy. Wielką zaletą jest możliwość sterowania każdą z jednostek wewnętrznych z osobna, najlepiej zdalnie z wykorzystaniem pilota. Klimatyzacja do gastronomii ma na celu wprowadzenie do lokalu komfortu, ale też zdrowych i bezpiecznych dla klientów i pracowników warunków.

Jaką klimatyzację do gastronomii wybrać?

Najlepiej wybrać klimatyzację do gastronomii od godnego zaufania, doświadczonego producenta. Dzięki temu zyskasz gwarancję jej jakości. W zależności od okoliczności możesz dobrać inny rodzaj klimatyzacji do gastronomii – kasetonową lub multi-split. Warto zaznajomić się z parametrami interesującej Cię jednostki. Mowa tu przede wszystkim o jej mocy, trybach działania, wykorzystanych filtrach. Klimatyzacja do gastronomii multi-split ma tę zaletę, że kilka jednostek wewnętrznych działa w oparciu o jedną jednostkę zewnętrzną, a pracę każdej z nich można regulować z osobna. Dzięki temu sprawdzi się szczególnie dobrze w przypadku lokali gastronomicznych mających kilka sal dla klientów.

Warto zaufać doświadczonym firmom

W przypadku doboru klimatyzacji do gastronomii, warto zaufać doświadczonym firmom, które pomogą Ci w wyborze jednostki oraz dokonają jej montażu. Ważne jest także to, by klimatyzator pochodził z godnego zaufania źródła. Jednymi z popularniejszych marek klimatyzacji do gastronomii są Daikin i Rotenso. W ich ofercie znajdziesz porządnej jakości urządzenia. Przykładem są Daikin Emura i Rotenso Ukura, które są jednostkami multi-split. Pamiętaj także o regularnym serwisie technologii, w tym o wymianie filtrów. Te działania również przeprowadzą fachowcy. Klimatyzacja do gastronomii powinna być maksymalnie skuteczna i – najlepiej – cicha, aby zapewnić komfort gościom lokalu. Innymi słowy, rezultaty jej działania powinny być odczuwalne, ale już jej praca – niezauważalna. Tę cechę docenią wszyscy klienci, jak również zatrudniony personel.

Zobacz także: